Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Μπεσαμέλ

 Μπεσαμέλ

Χρόνος προετοιμασίες 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 400γρ. μπεσαμέλ



ΥΛΙΚΑ
30γρ. βούτυρο
30γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο γάλα
μία πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με παχύ πάτο λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Θα γίνει μια πάστα. Μαγειρέψτε την ανακατεύοντας συνέχεια για 3 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το γάλα, χωρίς καθόλου να σταματήσετε να ανακατεύετε και χαμηλώστε τη θερμοκρασία λίγο ακόμη. Όταν φθάσει στο σημείο βρασμού, χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Τέλος προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Αν η μπεσαμέλ δεν σας πήζει προσθέστε μια κουταλιά νισιστέ, αφού πρώτα το διαλύσετε σε λίγο κρύο νερό.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να μετρήσετε το βούτυρο και το αλεύρι, μία κουταλιά της σούπας είναι περίπου 9γρ. αλεύρι και 12 βούτυρο.


Πηγή: http://www.yumm.gr