Ποντιακά πισία
Χρόνος προετοιμασίας 3 ώρες
Χρόνος ψησίματος 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 10 λεπτά
Για 20 κομμάτια
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 γρ. μαγιά μπίρας (από τον φούρνο)
έ.π. ελαιόλαδο
2 αυγά
2 κ.σ. ξίδι
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)
5-6 γρ. μαγιά μπίρας (από τον φούρνο)
έ.π. ελαιόλαδο
2 αυγά
2 κ.σ. ξίδι
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αυγά, ξίδι, ζάχαρη, αλάτι και το αλεύρι Ανακατεύουμε τα υλικά, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη, ούτε σκληρή ούτε μαλακή, ώστε να κολλάει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3 ώρες. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, στα 4 και τελικά σε 20 κομμάτια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα και στις διαστάσεις ενός κανονικού πιάτου. Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε λίγο τυρί φέτα μέσα στο στρογγυλό ανοιγμένο ζυμάρι μας. Διπλώνουμε το ζυμάρι στα δύο, σαν μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ώσπου να ξανθύνει.
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αυγά, ξίδι, ζάχαρη, αλάτι και το αλεύρι Ανακατεύουμε τα υλικά, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη, ούτε σκληρή ούτε μαλακή, ώστε να κολλάει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3 ώρες. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, στα 4 και τελικά σε 20 κομμάτια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα και στις διαστάσεις ενός κανονικού πιάτου. Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε λίγο τυρί φέτα μέσα στο στρογγυλό ανοιγμένο ζυμάρι μας. Διπλώνουμε το ζυμάρι στα δύο, σαν μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ώσπου να ξανθύνει.
Πηγή: ΒΗΜΑgourmet