Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ρεβύθια στο φούρνο με πανσέτα


Ρεβύθια στο φούρνο με πανσέτα



Χρόνος μαγειρέματος 2ώρες και 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά


400γρ. ρεβύθια αποφλοιωμένα
1 ½ κιλό πανσέτα χοιρινή, χωρίς δέρμα και κόκαλα
80γρ. αφυδατωμένα μανιτάρια porcini
2 κρεμμύδια μέτρια σε ροδέλες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνη
Αλάτι/ πιπέρι
2 φλιτζ. κόκκινο κρασί Νάουσας
3 κουτ. σούπα ζάχαρη
½ φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  
Εκτέλεση


Αποβραδίς βάζετε τα ρεβύθια στο κρύο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένετε και τα σιγοβράζετε σε αρκετό φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζετε στο τέλος και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο νερό τους. Κατόπιν, τα σουρώνετε και κρατάτε το νερό που έβρασαν. Στο μεταξύ βάζετε τα μανιτάρια να μουλιάσουν στο κρασί για 20 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος βάζετε το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μανιτάρια, τη ζάχαρη και τη δάφνη. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με 2 ποτήρια νερό, το ξίδι και το κρασί των μανιταριών και περιχύνετε το περιεχόμενο της γάστρας. Αλατοπιπερώνετε.
Σκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε στο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα στους 150ο C. Ξεσκεπάζετε και αν χρειάζετε προσθέτετε 1 ποτήρι νερό καθώς και τα βρασμένα ρεβύθια. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμα. Περιχύνετε κάθε τόσο την πανσέτα με τα υγρά του ταψιού και ανακατεύετε τα ρεβύθια με ξύλινο κουτάλι.

Πηγή: Περιοδικό Olive