Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Μισούρα Θεσσαλονίκης


Μισούρα Θεσσαλονίκης



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες και 20 λεπτά
Για 6 μερίδες



ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο μεγάλο (2 κιλά)
½ κιλό μοσχάρι ελιά μαζί με το κόκαλο
½ κιλό χοιρινό μπούτι μαζί με το κόκαλο
5 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
Βούτυρο γάλακτος
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί

Για τη σάλτσα
1 λίτρο ζωμό από κοτόπουλο (βλέπε σάλτσες)
2 αυγά
Χυμό από 3 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος
Αλάτι/πιπέρι
Ελαιόλαδο
Κορνφλάουρ
σαφράν

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το κοτόπουλο με νερό, χυμό λεμονιού και λίγο κόλιανδρο να φύγει η έντονη οσμή. Πλένετε το χοιρινό και το μοσχάρι και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Γεμίζετε το κοτόπουλο με τα ψιλοκομμένα κρέατα,το πράσο, το σέλινο και τον άνηθο. Το αλατοπιπερώνετε μέσα και έξω και το τοποθετείτε στο κέντρο μιας γάστρας ή άλλου σκεύους με καπάκι. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά  της γέμισης που θα περισσέψουν, γύρω από το κοτόπουλο. Προσθέτετε το κρασί, το βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού. Κλείνετε το σκεύος, σφραγίζετε το καπάκι με λίγο ζυμάρι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για 2 ώρες.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα της μισούρας. Βράζετε το ζωμό με το ελαιόλαδο και λίγο σαφράν για άρωμα. Χτυπάτε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το ζωμό και ανακατεύετε. Τ’ αφήνετε να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί τη δένετε με κορνφλάουρ.
Σερβίρετε σε μερίδες, περιχύνοντας το κοτόπουλο με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τη γέμιση.


Πηγή:  Μαγειρικής Μαγεία 2