Φασόλια τσίλι
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 4 μερίδες
Υλικά
440γρ. άπαχο βοδινό κιμά χοντροκομμένο
½ φλιτζάνι κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 φλιτζάνι νερό
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
¼ φλιτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σουπας τσίλι σκόνη
1 κουταλιά γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά γλυκού κύμινο σκόνη
2 φλιτζάνια φασόλια κόκκινα ή πίντο κονσέρβα με το ζουμί τους
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
½ φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο
¼ φλιτζάνι κρεμμύδι τριμμένο
Εκτέλεση
Διαλύετε τον κιμά ενώ τσιγαρίζεται σε αντικολλητικό τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και το κρέας να πάρει ένα καφετί χρώμα. Στραγγίζετε και πετάτε το λίπος, κρατάτε τον κιμά στην άκρη.
Διαλύετε τον κιμά ενώ τσιγαρίζεται σε αντικολλητικό τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και το κρέας να πάρει ένα καφετί χρώμα. Στραγγίζετε και πετάτε το λίπος, κρατάτε τον κιμά στην άκρη.
Βάζετε σε κατσαρόλα το μείγμα του κρέατος, το χυμό ντομάτας, το νερό, τις ντομάτες, το μαιντανό, το τσίλι, τη ρίγανη, το κύμινο, τα φασόλια, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύετε καλά, αφήνετε να πάρει βράση και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε 1 ώρα χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα. Ανακατεύετε συχνά.
Τελειώνετε πασπαλίζοντας με το τυρί για πρόσθετη γεύση.
Πηγή: Μεξικάνικη κουζίνα, εκδ. Χρυσή Πέννα