Μελόπιτα Σίφνου
Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Για 1 ταψί 28εκ.
Υλικά για τη ζύμη
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
150γρ. βούτυρο
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
900γρ. μυζήθρα ανάλατη
1 ποτήρι νερού μέλι
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 αβγά
Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτετε το βούτυρο, το μπέικιν και το αλάτι. Αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε λίγο νερό έτσι ώστε να φτιάξετε μια ζύμη εύπλαστη αλλά σφιχτή, σαν αυτή του ψωμιού.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτετε το βούτυρο, το μπέικιν και το αλάτι. Αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε λίγο νερό έτσι ώστε να φτιάξετε μια ζύμη εύπλαστη αλλά σφιχτή, σαν αυτή του ψωμιού.
Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας σας και ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, υπολογίζοντας ότι πρέπει να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Στο μεταξύ ρίχνετε σε βαθύ μπολ τη μυζήθρα μαζί με τη ζάχαρη και τη δουλεύετε με πιρούνι, έτσι ώστε να διαλυθούν οι σβώλοι της μυζήθρας. Προσθέτετε το μέλι, την κανέλα και ανακατεύετε. Τέλος ρίχνετε τα αβγά και ανακατεύετε καλά.
Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε πρώτα το φύλλο. Από πάνω αδειάζετε το μείγμα της γέμισης και στρώνετε την επιφάνεια του με κουτάλι, έτσι ώστε να είναι παντού ομοιόμορφο. Βάζετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε για 50 λεπτά.
Μόλις τη βγάλετε από το φούρνο την αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με κανέλα.
Πηγή: Οι συνταγές του Νίκου Τσελεμεντέ