Κουνουπίδι
Λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Είναι το περισσότερο εύπεπτο από τα λάχανα και έχει και αυτό μικρή θερμιδική αξία, μόλις 30 ανά 100γρ., γι’ αυτό και συνίσταται σε δίαιτες. Είναι πλούσιο σε θείο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνες A, C, B1 και B2.
Το κουνουπίδι τρώγεται τραγανό με αλάτι, βρασμένο σε νερό, ως κρύα ή ζεστή σαλάτα, αλλά και γιαχνί, που είναι το συνηθέστερο στην Ελλάδα. Άλλοι τρόποι, επηρεασμενοι από τη γαλλική κουζίνα είναι το κουνουπίδι σουφλέ, σε φοντύ λαχανικών, σε ογκρατέν, αλλά και ψημένο, σοταρισμένο ή τηγανιτό.
Για να αποφύγετε την έντονη δυσάρεστη μυρωδιά του κουνουπιδιού κατά το ψήσιμο του, μπορείτε να προσθέσετε την κόρα από μπαγιάτικο ψωμί ή λίγο σέλινο στην κατσαρόλα.