Τυρόπιτα Σικελίας (Cassata alla Siciliana)
Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Χρόνος αναμονής 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά
3 αυγά
75γρ. ζάχαρη άχνη
75γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
40γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κουτ. γλυκού βανίλια
275γρ. τυρί ρικότα ανάλατο
50γρ. ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα τριμμένη
50γρ. σοκολάτα τριμμένη
50γρ. ξηροί καρποί ανάμεικτοι ψιλοκομμένοι
100γρ. φρούτα κομπόστας ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας ρούμι
300γρ. σαντιγί
Εκτέλεση
Λαδώστε ένα ταψάκι ειδικό για κέικ. Βάλτε τα αυγά και τη ζάχαρη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Στηρίξτε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, χτυπήστε τα υλικά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν αφρός. Βγάλτε τα από τη θέση αυτή και συνεχίστε το χτύπημα του μείγματος μέχρι να κρυώσει. Ανακατέψτε το αλεύρι και το κορνφλάουρ και ρίξτε το μισό πάνω στο μείγμα του κέικ με ένα μεταλλικό κουτάλι. Αδειάστε το λιωμένο βούτυρο πάνω στο μείγμα του κέικ και αλευρώστε με το υπόλοιπο αλεύρι. Ρίξτε το στο ταψί του κέικ και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, για 45 λεπτά.
Βγάλτε το και αφήστε να κρυώσει. Αναμείξτε τη βανίλια, το τυρί, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα. Ξεφορμάρετε το κέικ. Σκεπάστε τον πάτο του ταψιού με λαδόκολλα. Κόψτε το κέικ στη μέση. Βάλτε το μισό κέικ στο ταψί, βρέξτε το με το ρούμι, απλώστε πάνω του τη γέμιση, καλύψτε με το υπόλοιπο κέικ και βρέξτε και το υπόλοιπο ρούμι. Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω στο κέικ. Σκεπάστε το με ένα πιάτο και βάλτε το 2 ώρες στο ψυγείο. Βγάλτε το κέικ, γαρνίρετε το με σαντιγί και διακοσμείστε το με φρούτα κομπόστας και ξηρούς καρπούς.
*Παραδοσιακό Ιταλικό επιδόρπιο.
Πηγή: «Μεσογειακή μαγειρική» εκδ. Ακαδημαϊκή