Πικάντικα Ταϊλανδέζικα κεφτεδάκια ψαριού
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά
¾ φλιτζ. τσαγιού γάλα καρύδας
1 κουτ. γλυκού αλεσμένο άσπρο πιπέρι
1 αυγό ολόκληρο
700γρ. ωμό αλεσμένο φρέσκο ψάρι (πέρκα ή σφυρίδα ή μπακαλιάρος)
2 κουτ. σούπας φύλλα καφίρ λάιμ ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας πολτός κόκκινου κάρυ
½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκα στρογγυλά φασολάκια σε πολύ μικρά κομμάτια
2 φλιτζ. τσαγ. σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σαλάτα
1 φλιτζ. τσαγιού αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
2 μικρά ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας λευκό κρασί
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ το γάλα καρύδας, το πιπέρι, το ψάρι, το αβγό, τα φύλλα λάιμ και τον πολτό κάρυ και τα δουλεύουμε. Το μείγμα θα πρέπει να γίνει λείο, χωρίς σβόλους και κάπως σφιχτό για να πλάθεται. Ρίχνουμε το μείγμα σε μπολ και ανακατεύουμε με τα κομμένα φασόλια.
Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε με τα χέρια το μείγμα του ψαριού σε μικρά κεφτεδάκια, αφού αλείψουμε τα δάχτυλά μας με λίγο σπορέλαιο για να μην κολλάνε. Πατικώνουμε με μια σπάτουλα, μέσα στο τηγάνι, ελαφριά τα κεφτεδάκια για να εξασφαλίσουμε ομοιογενές τηγάνισμα. Τα τηγανίζουμε περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε το αγγούρι σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε τη σαλάτα να μείνει για 20 λεπτά στο ψυγείο. Σερβίρουμε τα ψαροκεφτεδάκια ζεστά μαζί με τη σαλάτα αγγουριού.
Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Μυρσίνη Λαμπράκη