Κεφτέδες φασολιών με πικάντικο γιαούρτι
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά
250γρ. φασόλια άσπρα βρασμένα και στραγγισμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κρόκος αυγού
½ φλιτζάνι έμενταλ ή γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Αλεύρι
Λάδι για τηγάνισμα
Για το πικάντικο γιαούρτι
300γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ και δουλεύουμε τα φασόλια με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να κομματιαστούν αλλά να μη μετατραπούν σε πουρέ. Μεταφέρουμε τα φασόλια σε βαθύ σκε΄θος και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον μαϊντανό, το μπέικιν πάουντερ, τον κρόκο του αβγού και το τυρί. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά το μείγμα, σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Ετοιμάζουμε με το μείγμα μεγάλους κεφτέδες, τους ισιώνουμε ελαφρώς με την παλάμη μας και τους αλευρώνουμε. Τους τινάζουμε για να φύγει η περίσσια αλευριού. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τους μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Ετοιμάζουμε το πικάντικο γιαούρτι ενώνοντας όλα τα υλικά σε βαθύ σκεύος και ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε τους κεφτέδες φασολιών με τη σάλτσα γιαουρτιού και με πράσινη σαλάτα.
Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου