Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τυρομπουκιές με κρέμα προσούτο





Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος αναμονής 30 λεπτά
Για 30 κομμάτια


Υλικά

300γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί ή τυρί κρέμα
100γρ. ανθότυρο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας πετιμέζι ή 1 κουτ. γλυκού μέλι με ½ κουτ. γλυκού ξίδι
1 κουτ. σούπας κοπανισμένοι κόκκοι ροζ πιπεριού
1 κουτ. σούπας κοπανισμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
Για την κρέμα προσούτο
200γρ. προσούτο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
¾ φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό με 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα



Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε αρχικά την κρέμα προσούτο. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια του προσούτο, το ζωμό και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν λεία και αφράτη κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι και αφήνουμε κατά μέρος.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τις τυρομπουκιές. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα δυο τυριά και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πετιμέζι, τα δυο πιπέρια και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το μεταφέρουμε σε μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει ελαφρά. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια. Ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα προσούτο, βάζουμε τις τυρομπουκιές σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με την κρέμα προσούτο και σερβίρουμε.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου