Χρόνος
προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος
ψησίματος 3 ώρες και 30 λεπτά
Για
6 άτομα
Συνταγή
Αράχοβας
Υλικά
1
γουρουνόπουλο μέχρι 5 κιλά
10 λουκάνικα
χωριάτικα
½ κιλό
κρεμμύδια
2 φλιτζ.
καφέ ρύζι
Αλάτι,
πιπέρι
2 κουτ.
σούπας βούτυρο
Άνηθο,
μαϊντανό
100γρ. λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε
καλά το γουρουνόπουλο, το αφήνουμε να στραγγίσει, και το αλατοπιπερώνουμε καλά
μέσα και έξω. Βράζουμε τα εντόσθια (συκώτι, πλεμόνια) του γουρουνιού με λίγο
νερό, ένα κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε το
λάδι στην κατσαρόλα και τα γιαχνίζουμε μαζί με τα υπόλοιπα κρεμμύδια
ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε κατόπιν το ρύζι
καθαρισμένο και πλυμένο, τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι,
ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να μισοψηθεί το ρύζι. Τέλος
αφαιρούμε από τα λουκάνικα τη μεμβράνη τους, τα ψιλοκόβουμε, τα ρίχνουμε στην
κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια
γεμίζουμε με το μείγμα αυτό την κοιλιά του γουρουνόπουλου και τη ράβουμε με
χοντρή κλωστή. Το αλείφουμε με βούτυρο και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3
ώρες και 30 λεπτά. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία μόνο όταν δούμε ότι είναι ψημένο,
για να ροδοκοκκινίσει η πέτσα του.