Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πάπια με κάστανα και πατάτες





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 3ώρες και 30 λεπτά
Για 4 άτομα
Συνταγή Λευκάδας


Υλικά
1 πάπια μετρίου μεγέθους
200γρ. λάδι
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
½ κιλό κάστανα
100γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
100γρ. σταφίδες ξανθιές
Αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι



Εκτέλεση

Καψαλίζουμε, καθαρίζουμε και πλένουμε την πάπια. Το στραγγίζουμε και το αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω. Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε από την εξωτερική και εσωτερική φλούδα. Χοντροκοπανάμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τις σταφίδες πλυμένες, με τα κάστανα, το βούτυρο και το αλατοπίπερο. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε την πάπια. Ράβουμε τα ανοίγματα με βελόνα και σπάγκο λεπτό και τη βάζουμε στη μέση ενός ταψιού.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες, τις κόβουμε κομμάτια, αν είναι μεγάλες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε στο ταψί γύρω από την πάπια. Τα περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο φροντίζοντας κατά διαστήματα να τα βρέχουμε με το βούτυρο τους μέσα στο οποίο ψήνονται.
Όταν ψηθεί, αφαιρούμε τους σπάγκους, κόβουμε την πάπια σε μερίδες, τις σερβίρουμε στη μέση της πιατέλας και από τη μια μεριά τοποθετούμε τις πατάτες και από την άλλη τη γέμιση με τα κάστανα.