Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Φιλετάκια γαλοπούλας με πουρέ και καραμελωμένα κρεμμύδια





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
¼ κούπας λάδι
2 στήθη γαλοπούλας, κομμένα σε λεπτά φιλέτα
1 κούπα λευκό κρασί Σάμου
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες σε κομμάτια
2/3 κούπας γάλα
1/3 κούπας βούτυρο
1/3 κούπας τριμμένο καπνιστό τυρί
Αλάτι, πιπέρι
Για τα κρεμμύδια
4 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτά φετάκια
¼ κούπας βούτυρο
1 κούπα Μαυροδάφνη
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Σιγοβράστε τις πατάτες σε λίγο νερό, ώσπου να μαλακώσουν και να απορροφήσουν όλο το νερό. Πατήστε τες με το εργαλείο του πουρέ, ρίχνοντας βούτυρο σε κομματάκια και όσο γάλα χρειαστεί, ώσπου το μείγμα να μην τρέχει, αλλά να στέκεται. Στο ζεστό πουρέ, ρίξτε και ανακατέψτε το τριμμένο τυρί, να λιώσει. Προσθέστε αλάτι και άσπρο πιπέρι.
Ετοιμάστε τα κρεμμύδια. Σοτάρετε τα στο βούτυρο με λίγο αλάτι, ώσπου να μαραθούν και προσθέτοντας τη μαυροδάφνη σε δόσεις, βράστε τα σε δυνατή φωτιά, προσέχοντας να εξατμίζεται η προηγούμενη δόση πριν ρίξετε την επόμενη. Όταν τελειώσει το κρασί, συνεχίστε το ανακάτεμα επάνω στη φωτιά, ώσπου τα κρεμμύδια να καραμελωθούν και να μείνουν με το βούτυρο.
Σοτάρετε τα φιλετάκια στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε το κρασί σε δόσεις, προσέχοντας και πάλι να εξατμιστεί η πρώτη δόση πριν ρίξετε την επόμενη, ώσπου να τελειώσει και τα φιλετάκια να μαλακώσουν και να μείνουν με πολύ λίγη σάλτσα. Διαλύστε τη μουστάρδα σε λίγη από τη σάλτσα και ρίξτε τη στα φιλετάκια. Ανακατέψτε και σερβίρετε τα αμέσως, συνοδεύοντας τα με τον πουρέ και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»