Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο, μήλα και σταφίδες




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά
Για 8 άτομα
  

Υλικά
1 μεγάλο κόκκινο λάχανο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκληρά μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
2 κουτ. σούπας ψίχα καρυδιού, χοντροκομμένη
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
200ml. χυμός μήλου
50ml. μηλόξιδο
200ml. κονιάκ ή πόρτο
50ml. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με το χυμό μήλου και τις αφήνουμε να μουσκέψουν. Κόβουμε το λάχανο στα δύο. Πετάμε το χοντρό κοτσάνι της βάσης και τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ή τον ειδικό τρίφτη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το λάχανο και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να λαδωθεί καλά παντού και να αρχίσει να μαλακώνει κάπως. Προσθέτουμε το ξίδι, το κονιάκ ή το πόρτο, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ΄τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και καλύπτουμε με τις φέτες μήλου. Σουρώνουμε τις σταφίδες από το χυμό μήλου, τις κρατάμε στην άκρη, και περιχύνουμε με το χυμό το περιεχόμενο του σκεύους. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και μετά με το καπάκι του, αν έχει. Αν δεν έχουμε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, τότε καλύπτουμε καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην εξατμιστούν τα υγρά. Ψήνουμε για 25 λεπτά και σερβίρουμε με τη σάλτσα ζεστή ή χλιαρή, πασπαλισμένη με τις σταφίδες και τα καρύδια.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Μυρσίνη Λαμπράκη