Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Σουφικό από την Ικαρία





Χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
4 πατάτες μεγάλες
4 κρεμμύδια
3 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κόκκινη
2 μελιτζάνες μεγάλες, φλάσκες
2 ντομάτες ώριμες
1 κολοκύθι άσπρο, μεγάλο
4 σκελίδες σκόρδο
4 πιπερίτσες καυτερές
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι



Εκτέλεση

Πλένετε όλα τα λαχανικά καλά και τα σκουπίζετε. Κόβετε τη μελιτζάνα σε φέτες και την ξεπικρίζετε πασπαλίζοντας την με μπόλικο αλάτι μέσα σε σουρωτήρι. Την αφήνετε για 1 ώρα τουλάχιστον, την ξεπλένετε και τη φυλάτε. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τρίβετε τις ντομάτες στον τρίφτη. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές. Τέλος, παίρνετε την κολοκύθα, την ξεφλουδίζετε απαλά και την κόβετε σε λεπτές φέτες.
Παίρνετε μια βαριά κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά, ρίχνετε μέσα τα κομμένα λαχανικά, φροντίζοντας τα κομμάτια του κολοκυθιού να πάνε στον πάτο. Ρίχνετε και τα σκόρδα κομμένα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν χωρίς να προσθέσετε το νερό, παρά μέσα στο ζουμί τους.
Μόλις περάσουν 10 λεπτά προσθέτετε τις καυτερές πιπεριές και αλατίζετε. Ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μόλις τα λαχανικά πιουν το ζουμί τους προσθέτετε το ελαιόλαδο. Μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε το κόκκινο κρασί. Αφήνετε μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά και κυρίως οι πατάτες. Αυτό το φαγητό τρώγεται και ζεστό και κρύο.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης