Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ρυζοσαλάτα με γαρίδες και σάλτσα γιαουρτιού





Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα




Υλικά
300γρ. ρύζι μπασμάτι
300γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο
300γρ. γαρίδες μεσαίες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 αγγούρι μεγάλου μεγέθους, κομμένο σε κυβάκια
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
200γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού κάρυ σε σκόνη
½ φλιτζ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Βάζουμε το ρύζι σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό ώστε να το καλύψει κατά 3 δάχτυλα, αλατίζουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με νερό και το στραγγίζουμε ξανά.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, βάζουμε να βράσει εκεί μπόλικο αλατισμένο νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον αρακά. Τον βράζουμε για 7 λεπτά και τον στραγγίζουμε καλά. Στο ίδιο νερό βράζουμε και τις γαρίδες για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
Σε μια φαρδιά σαλατιέρα ρίχνουμε τον αρακά, το ρύζι, τις γαρίδες, το αγγούρι και τον μισό μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, τον υπόλοιπο μαϊντανό, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κάρυ και τη μουστάρδα.
Αδειάζουμε τη σάλτσα στη σαλατιέρα, ανακατεύουμε καλά και, αν θέλουμε, σκορπίζουμε από πάνω τα φιστίκια.


Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου