Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κεφτέδες παντζαριού με πλιγούρι




Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 5 άτομα



Υλικά
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 παντζάρια μικρά, τριμμένα στον τρίφτη
1 αβγό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε 100ml. γάλα
1 κουτ. σούπας βούτυρο σε κομματάκια, για το ψήσιμο
Αλάτι, πιπέρι
Για το πλιγούρι
400γρ. πλιγούρι
1 λίτρο ζωμό κρέατος
200γρ. γιαούρτι



Εκτέλεση

Βάζετε σε μπολ τον κιμά με αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά στο βούτυρο το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί ελαφρά και το αφήνετε να κρυώσει. Το ρίχνετε στον κιμά με το σκόρδο, τα παντζάρια, το αβγό, το χυμό λεμονιού, τα ξερά μυρωδικά και τη μαγιονέζα. Προσθέτετε τελευταίο το ψωμί, αφού πρώτα το αλέσετε με το γάλα και ζυμώνετε πολύ καλά.
Σκεπάζετε το μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθετε μικρά στρόγγυλα κεφτεδάκια και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί. Βάζετε στο καθένα από ένα πολύ μικρό κομματάκι βούτυρο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να κρυώσουν μέχρι να γίνουν χλιαρά.
Ετοιμάζετε το πλιγούρι. Το βράζετε σε κατσαρόλα με το ζωμό μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και το αποσύρετε από τη φωτιά. Το αφήνετε να σταθεί και να φουσκώσει για 20 λεπ΄τα. Ανακατεύετε μέσα σε αυτό το γιαούρτι. Το αδειάζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και αραδιάζετε από πάνω τα κεφτεδάκια. Σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: Περιοδικό «Olive»