Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κέικ σολομού με γαρίδες σε σάλτσα μπράντυ


Κέικ σολομού με γαρίδες  σε σάλτσα μπράντυ 



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά
Για 8 άτομα



Υλικά
500γρ. σολομός  κονσέρβας
3 αβγά
Ψίχα από 2 στρογγυλά ψωμάκια
1 ποτήρι νερού γάλα
1 πρέζα μαντζουράνα
1 κουταλιά σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Μοσχοκάρυδο
½ λεμόνι
Βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα γαρίδας
500γρ. γαρίδες
50γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
½ κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι θυμάρι
1 ματσάκι μαϊντανό
½ ποτήρι κρασιού μπράντυ
1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
1 κρασοπότηρο κρέμα γάλακτος
30γρ. αλεύρι
Γλυκιά πάπρικα
Αλάτι, άσπρο πιπέρι σε κόκκους.

Εκτέλεση

Αφήνετε την ψίχα του ψωμιού να μαλακώσει μέσα στο γάλα. Στραγγίζετε το σολομό, τον λιώνετε και τον ανακατεύετε με τη στυμμένη ψίχα, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τη μαντζουράνα, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε έπειτα τους κρόκους και τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα για πουτίγκα και ψήνετε στο φούρνο στους 200ο C για 40 λεπτά.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βράζετε 500ml. νερό μαζί με το κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, τη δάφνη, το θυμάρι και λίγους κόκκους πιπέρι και ζεματίζετε τις γαρίδες για 5 λεπτά. Τις στραγγίζετε, κρατάτε στην άκρη το ζωμό και τις σκουπίζετε. Βγάζετε τα κελύφη τους και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με 20γρ. βούτυρο και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Περιχύνετε με το μπράντυ και το κρασί, περιμένετε να δέσει η σάλτσα και τη σουρώνετε.
Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, τη σάλτσα, τον πελτέ, μια πρέζα αλάτι και λίγη πάπρικα. Ρίχνετε το ζωμό από τις γαρίδες, αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση και ανακατεύετε συνεχώς με΄χρι να δέσει. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος χτυπημένη και τις καθαρισμένες ου΄ρές από τις γαρίδες, μισές ψιλοκομμένες και μισές ολόκληρες. Ξεφορμάρετε το φαγητό, το τοποθετείτε σε πιατέλα και το σερβίρετε με τη ζεστή σάλτσα στο κέντρο του.


 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI