Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πασχαλινά τσουρέκια




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 3 τσουρέκια



Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
200γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
250γρ. ζάχαρη
80γρ. μαγιά
4 αυγά
1 ποτ. νερού γάλα
1 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
1 αυγό για το άλειμμα
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα φιλέ


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη μαγιά, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και 150γρ. κοσκινισμένο αλεύρι. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Χτυπάμε στο μίξερ 100γρ. βούτυρο, 220γρ. ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο μέσα στη ζύμη μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα σε μια μεταλλική λεκάνη, τη σκεπάζουμε με τρεις πετσέτες και τη βάζουμε στο φούρνο στους 40ο C για 1 ώρα να φουσκώσει. Τη βγάζουμε, την ξαναζυμώνουμε για 3 λεπτά και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και την κόβουμε σε εννέα μπαλίτσες. Λαδώνουμε μια λεία επιφάνεια και πλάθουμε την κάθε μπαλίτσα σε μακρύ και λεπτό κορδόνι. Πλέκουμε ανά τρία τα κορδόνια σε κοτσίδα και στην άκρη βάζουμε ένα κόκκινο αβγό.
Ακουμπάμε τα τσουρέκια σε καλά λαδωμένο ταψί το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Χτυπάτε ένα αβγό με λίγο νερό και αλείφετε τα τσουρέκια. Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε και με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε τα τσουρέκια μας για 1 ώρα στους 170ο C, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης