Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Αρνίσιο μπούτι γεμιστό με συκωτάκια





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 40 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
1 ½ κιλό αρνίσιο μπούτι ξεκοκαλισμένο και ανοιγμένο στη μέση
4 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
150γρ. συκώτι αρνίσιο
5 ντομάτες λιαστές
100γρ. φέτα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Χυμό από 1 λεμόνι
5 κλαράκια δεντρολίβανο
4 πατάτες
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας νεράκι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, κόβετε το συκώτι σε μικρά κομμάτια και τα μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις εξατμιστεί το νερό, τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν ακόμα 2 λεπτά και μετά τα βάζουμε σε μπολ.
Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες, θρυμματίζουμε τη φέτα, λιώνουμε το σκόρδο και τα ρίχνουμε όλα μέσα στο μπολ με τα συκωτάκια. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύετε καλά τα υλικά της γέμισης.
Απλώνουμε το μπουτάκι σε μια λεία επιφάνεια και βάζουμε στη μέση του όση περισσότερη γέμιση μπορούμε. Το διπλώνουμε και το δένουμε με φυτικό σπάγκο σφιχτά στις 2 άκρες και στη μέση. Σε ένα ταψί βάζουμε τα κλαράκια δεντρολίβανο στη μέση, ακουμπάμε πάνω το μπουτάκι και το αλατοπιπερώνετε εξωτερικά τρίβοντάς το. Το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και το ψήνουμε στο φούρνο, αρχικά για 1 ώρα στους 180ο C. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και προσθέτουμε τις πατατούλες κομμένες σε ροδέλες, τις οποίες έχουμε πρώτα αλατοπιπερώσει. Τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και βούτυρο και ψήνουμε το φαγητό για ακόμα 40 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε κόβοντάς το σε λεπτές φετούλες.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης