Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Τούρτα παγωτό με πραλίνα






Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής 6 ώρες
Για 1 μεγάλη τούρτα 30 κομμάτια


 Υλικά
500 γρ. γάλα πλήρες ζεστό
500 γρ. κρέμα γάλακτος
1200γρ. πραλίνα φουντουκιού*
300 γρ. φουντούκια*
2 μικρά κέικ εμπορίου

Εκτέλεση
Κόβουμε τα κέικ κατά πλάτος σε λεπτές φέτες. Χρησιμοποιούμε αν βρούμε ανάμικτο κέικ για πιο όμορφα χρωματικά εφέ και αφήνουμε δίπλα.
Βάζουμε το ζεστό γάλα σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνουμε μέσα τα 800 γρ. πραλίνα. Με το σύρμα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Το βγάζουμε από το μπολ, το βάζουμε σε ένα ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Βάζουμε τα φουντούκια ολόκληρα σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα για 10-15 λεπτά.
Την υπόλοιπη πραλίνα (400 γρ.) την βάζω σε ένα μπολ. Έτσι όπως είναι καυτά, τα φουντούκια τα αδειάζω στο μπολ με την πραλίνα. Ανακατεύω και καθώς ζεσταίνεται γίνεται πολύ πιο ρευστή. Κρατώ ξεχωριστά το 1/4 από το μείγμα σε ένα μπολ για να διακοσμήσω την τούρτα και το υπόλοιπο το αφήνω στην άκρη.
Με το μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Βγάζω από το ψυγείο το μείγμα γάλα με πραλίνα και με τη βοήθεια σύρματος το ενσωματώνω με τη σαντιγί. Κρατάω στην άκρη.
Παίρνω ένα στρογγυλό μπολ. Ντύνω το μπολ εσωτερικά με μεμβράνη. Αν δε σας είναι εύκολο, λίγο νερό θα βοηθούσε γιατί κρατάει τη μεμβράνη στη θέση της.
Στρώνω όλη την επιφάνεια του μπολ με φέτες από το κέικ. Ρίχνω μερικές κουταλιές από το μείγμα με τα φουντούκια πάνω από το κέικ. Από πάνω ρίχνω το 1/3 από το μείγμα με τη σαντιγί. Πάνω του βάζω μερικά κομμάτια κέικ ακόμα. Ρίχνω μερικά ακόμα από τα φουντούκια και συνεχίζω με το άλλο 1/3 από την κρέμα. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με τα υλικά μου αλλά πρέπει να μου μείνει κέικ για να βάλω πάνω-πάνω στην τούρτα για να γίνει η ''βάση'' όταν τη γυρίσω ανάποδα.
Κλείνω με μεμβράνη και αποθηκεύω στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Γενικά στην κατάψυξη δε γίνεται ''πέτρα'' οπότε εύκολα κόβεται, ακόμα και όταν τη βγάλουμε αμέσως πριν θελήσουμε να την σερβίρουμε.


  1.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πραλίνα φουντουκιού μαζί με κρέμα μπανάνας. Πωλείτε σε κάποια σούπερ μάρκετ. Δίνει εξαιρετική γεύση.
  2. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ολόκληρα φουντούκια με την αντίστοιχη πραλίνα με την πραλίνα με τα καραμελωμένα φουντούκια που πωλείτε επίσης στα σούπερ μάρκετ.