Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Παστουρμαδόπιτα με λιαστή ντομάτα


Παστουρμαδόπιτα με λιαστή ντομάτα



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 15 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο)
12 φέτες παστουρμά κομμένες σε μικρά κομμάτια
6 λιαστές ντομάτες, συντηρημένες στο ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες
2 φύλλα ζύμη σφολιάτας
250γρ. φέτα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας γεμάτη τραχανά ξινό
¼ κουταλάκι γλυκού πάπρικα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά τις λιαστές ντομάτες με 100ml. κρύο νερό, το πιπέρι και τον τραχανά. Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε τη φέτα, τον παστουρμά και το αλάτι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Αν το μείγμα πήξει πριν γίνει ο τραχανάς, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Είναι σημαντικό στο τέλος του βρασίματος να μην υπάρχουν υγρά. Βάζουμε τη 1 κουταλιά σούπας βούτυρο σε ένα κατά προτίμηση αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει, καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του τηγανιού με το ένα φύλλο σφολιάτας. Κόβουμε ότι περισσεύει, στρώνουμε πάνω στο φύλλο το μείγμα από την κατσαρόλα, και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας. 
Κόβουμε ότι περισσεύει και από το άλλο φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες και τηγανίζουμε προς τα μέσα τις άκρες και τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο από κάτω. Με μια μεγάλη σπάτουλα ανασηκώνουμε την πίτα, βάζουμε της άλλη 1 κουταλιά βούτυρο στο το στο τηγάνι και όταν λιώσει, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την πίτα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμη, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τη σερβίρουμε με ντάκο κρητικό.

Πηγή: Ντίνος Κιούσης – Γαστρονόμος Καθημερινής