Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Κανελόνια με μπέικον και πράσο


Κανελόνια με μπέικον και πράσο


Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
30γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 πράσα κομμένα σε λωρίδες
200γρ. μπέικον σε λωρίδες
8 κανελόνια
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κούπα γάλα
30γρ. βούτυρο
1 κούπα ζωμό κοτόπουλο
30γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
100γρ. γραβιέρα και κεφαλοτύρι τριμμένα
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε το πράσο, τσιγαρίζετε για άλλο 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, όταν είναι έτοιμο μεταφέρετε το σε μπολ. Βάζετε το άλλο μισό βούτυρο και ελαιόλαδο στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε το μπέικον και τσιγαρίζετε για 3 λεπτά. Μεταφέρετε στο μπολ με το πράσο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε. Το αφήνετε να ψηθεί για 1 λεπτό, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το γάλα και το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Τοποθετείτε την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 3 λεπτά μέχρι να δέσει. Προσθέστε τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν, τα μισά τυριά και ανακατεύετε. Βάζετε μισή από τη σάλτσα μέσα στο μπολ με το πράσο, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Γεμίζετε τα κανελόνια με το μείγμα, τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζετε τα κανελόνια με τα υπόλοιπα τυριά και τη φρυγανιά και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Ήλιας Μακρή