Πορτοκαλάδα σπιτική
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής 20 λεπτά
Για 1 ½ λίτρο συμπυκνωμένο χυμό
ΥΛΙΚΑ
2 ½ φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
1 κιλό ζάχαρη
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά 2 πορτοκάλια, τα σκουπίζετε και ξύνετε τη φλούδα τους στον τρίφτη. Στη συνέχεια στύβετε όλα τα πορτοκάλια και κρατάτε το χυμό τους. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη φλούδα του φρούτου και βράζετε για 15 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε το νερό και πετάτε το ξύσμα.
Πλένετε πολύ καλά 2 πορτοκάλια, τα σκουπίζετε και ξύνετε τη φλούδα τους στον τρίφτη. Στη συνέχεια στύβετε όλα τα πορτοκάλια και κρατάτε το χυμό τους. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη φλούδα του φρούτου και βράζετε για 15 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε το νερό και πετάτε το ξύσμα.
Ξαναβάζετε το νερό στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, να δέσει ελαφρά. Προσθέτετε το χυμό του φρούτου, ανακατεύετε, το αφήνετε να πάρει βράση και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Το βάζετε σε γυάλινα μπουκάλια, κλείνετε το καπάκι και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Σερβίρετε σε ποτήρια, βάζοντας 3 κουταλιές σιρόπι και αραιώνετε με νερό. Εάν θέλετε μπορείτε να αραιώσετε το σιρόπι με ανθρακούχο νερό.