Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες με χουρμάδες




Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 15 κομμάτια
Συνταγή από τη Μικρά Ασία

 Υλικά
1 κιλό φρέσκο βούτυρο
1 ½ πακ. χουρμάδες
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα
1 αυγό
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φακελάκι γαρίφαλα, κοπανισμένα
1 πρέζα αλάτι
Αλεύρι
Ζάχαρη άχνη



Εκτέλεση

Δουλεύουμε πολύ καλά με το χέρι και για αρκετή ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη κουραμπιέ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, και τους κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε τα κοπανισμένα γαρίφαλα και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε με το χέρι μας ένα κομματάκι ζύμη, το ανοίγουμε σαν χοντρή πιτούλα, βάζουμε στη μέση λίγη γέμιση και το πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε, κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
Τους τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τους ψήνουμε στους 180ο C, για 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο ζεστούς, τους τυλίγουμε με ζάχαρη άχνη.