Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα τύπου πανετόνε




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 16 φέτες


Υλικά
6 μεγάλα αυγά
1 2/3 κούπας ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
3 βανίλιες
250γρ. λιωμένο βούτυρο
100γρ. νιφάδες σοκολάτας ανακατεμένες με 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 15 λεπτά, ώσπου να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ανακατέψτε το αλεύρι με τη βανίλια και κοσκινίστε το λίγο, λίγο μέσα στο μείγμα των αυγών. Μετά από κάθε προσθήκη αλευριού, χτυπήστε σε πολύ σιγανή ταχύτητα στο μίξερ, να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα στην πιο χαμηλή ταχύτητα ρίξτε με αργή, σταθερή ροή το λιωμένο βούτυρο, που πρέπει να είναι ζεστό. Βουτυρώστε καλά μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί και στρώστε τον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και πασπαλίστε με τις νιφάδες σοκολάτας, που στο ψήσιμο θα εισχωρήσουν μέσα στη ζύμη.
Ψήστε το πανετόνε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 1 ώρα ή ώσπου να βυθίζετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγαίνει στεγνή. Αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα, βυθίστε ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο κοντά στο κέντρο και ξανά αναποδογυρίστε το στην πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και αφήστε να κρυώσει.



Πηγή: Περιοδικό «Real Food»