Χρόνος
προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος
ψησίματος 15 λεπτά
Για
30-40 κομμάτια
Υλικά
2 κιλά
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό
βούτυρο γάλακτος
100γρ.
αμυγδαλόψυχα
3 κρόκοι
αυγών
3 φλιτζ.
καφέ αλισίβα
1 κουτ.
σούπας κοφτή σόδα
250γρ.
ζάχαρη
1 ½ κιλό
άχνη ζάχαρη
Λίγο
ανθόνερο
Για την αλισίβα
2 κουτ.
γλυκού στάχτη από ξύλα
½ ποτ. νερού
νερό
Εκτέλεση
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα
καβουρδίζουμε με 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος. Ασπρίζουμε σε λεκάνη το
βούτυρο, δουλεύοντας με το χέρι. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών,
δουλεύοντας συνεχώς, και στη συνέχεια βάζουμε τη ζάχαρη. Όσο περισσότερο
δουλεύουμε τόσο γίνονται καλύτεροι οι κουραμπιέδες.
Βράζουμε τη στάχτη με το νερό πέντε λεπτά,
αφήνουμε να κατασταλάξει, σουρώνουμε 3 φλιτζ. του καφέ κκαι τα ρίχνουμε στο
μείγμα δουλεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα κκαι λίγο λίγο το αλεύρι
ανακατεμένο με τη σόδα, ζυμώνοντας ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά.
Πλάθουμε σε σχήματα τους κουραμπιέδες μας με
κουπ πάτ. Τους τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τους ψήνουμε στους 180ο
C, για 15 λεπτά. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με
ανθόνερο και τους τυλίγουμε ζεστούς στην άχνη ζάχαρη.