Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Γιορτινό κέικ




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 1 φόρμα

Υλικά
450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
450γρ. βούτυρο φρέσκο
350γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
6 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
½ φλιτζ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
½ φλιτζ. cranberries
½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
Λίγο μπαχάρι τριμμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
350γρ. βανίλια υποβρύχιο


Εκτέλεση

Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με το μπέικιν και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε με τις σταφίδες, τα καρύδια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα cranberries.
Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στη άκρη να περιμένει. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι λίγο λίγο και εναλλάξ το μείγμα των ξερών φρούτων και το κονιάκ. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 175ο C. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως. Ζεσταίνετε το υποβρύχιο σε μπεν μαρί και περιχύνετε το κέικ. Αφού σταθεροποιηθεί το γλάσο μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα και σερβίρετε.


Πηγή: «Olive», Ιωάννα Σταμούλου