Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Πίτσα με κιμά και γιαούρτι






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 1 πίτσα 6 κομματιών


Υλικά
Για τη ζύμη
175γρ. αλεύρι σκληρό
10γρ. μαγιά σκόνη
12ml. ελαιόλαδο
αλάτι
150ml. ζεστό νερό
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κονσέρβα κονκασέ
1 ποτ.νερού νερό
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Βασιλικό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
2 κουτ.σούπας κουκουνάρια, καβουρντισμένα
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κόλιαντρο, χοντροκοπανισμένο
1 καρότο μέτριο, τριμμένο
1 φλιτζ. γραβιέρα, τριμμένη
150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι,, πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
½ ματσάκι μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Κατόπιν ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη και αλευρώνοντας ελαφρώς σχηματίζουμε μια μπάλα. Με έναν πλάστη απλώνουμε τη ζύμη, ξεκινώντας από τη μέση προς τις άκρες.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κονκασέ, το νερό και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τη ζάχαρη και βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 20΄ να δέσει. Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό.
Για τον κιμά βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρώς, βάζουμε τον κιμά και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το κόλιαντρο και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Αφήνουμε να βράσει ο κιμάς σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Αποσύρουμε από τη φωτιά τον κιμά και τον προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και την τριμμένη γραβιέρα. Προσθέτουμε το φρέσκο μαϊντανό και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη πίτσας και ψήνουμε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου.