Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Μπιφτέκια με αράπικα φιστίκια


Μπιφτέκια με αράπικα φιστίκια



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 50 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
350γρ. φιστίκια αράπικα αλμυρά
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
¾ φλιτζανιού χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
¾ φλιτζανιού λευκό κρασί
3 σταγόνες ταμπάσκο
1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
Ρίγανη, θυμάρι


Εκτέλεση
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το χυμό ντομάτας, το κρασί, την καυτερή πιπεριά, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει, περίπου 30 λεπτά.
Ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αβγό, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και με αυτό πλάθετε έξι μεγάλα μπιφτέκια. Χοντροκόβετε στο multi τα φιστίκια και τα αδειάζετε σε πιάτο. Κυλάτε μέσα τα μπιφτέκια ώστε να καλυφθούν και από τις δυο πλευρές και τα πατάτε λίγο με το χέρι σας για να κολλήσουν καλά στην επιφάνεια του κιμά.
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα μπιφτέκια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.
Δοκιμάζετε τη σάλτσα και αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται. Προσθέτετε το ταμπάσκο και τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα. Σερβίρετε τα μπιφτέκια συνοδεύοντας με την πικάντικη σάλτσα και σαλάτα της αρεσκείας σας.

Πηγή: «Σιμόνη Καφίρη» Olive Ημερολόγιο 2011