Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΡΥΖΙ




Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
Για 4 άτομα


ΥΛΙΚΑ:
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
2 φλιτζ. Νερό
Χυμό μισού λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ ποτ. κρασιού λάδι
½ ποτ. κρασιού ξίδι
½ ποτ. κρασιού λευκό κρασί
2 γαρίφαλα
Αλάτι & πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το χταπόδι, αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα πήλινο ή πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάδι, το κρασί, το ξίδι, τα γαρίφαλα, το αλάτι, το πιπέρι και το χταπόδι.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C, να ψηθεί για 2 ώρες. Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε, το βράζουμε σε 2 φλιτζάνια νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό ή κρύο μαζί με το άσπρο πιλάφι.