Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Πάβλοβα με κρέμα κάστανο και σμέουρα

 


Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα

Για 8 άτομα

 



ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

120γρ. σκόνη αμυγδάλου

4 ασπράδια από μεγάλα αυγά

220γρ. ζάχαρη

100γρ. κουβερτούρα με 52% κακάο, τριμμένη σε σκόνη

Για την κρέμα κάστανου

1 φλιτζ. Πουρέ κάστανου

200γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη

40γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

50γρ. σμέουρα

100γρ. καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς

Ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση:

Βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C. Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί με διάμετρο 22cm, και το βάζουμε μέσα στη λαμαρίνα του φούρνου. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ τα ασπράδια με 55γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθούν απαλές κορυφές μαρέγκας.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη πασπαλιστά, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα της μαρέγκας, μέχρι να τελειώσει όλη η ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεταλλικό μπολ και προσθέτουμε το αμύγδαλο, την τριμμένη σοκολάτα και τα μπισκότα. Ανακατεύουμε απαλά και , μόλις ενωθούν τα υλικά, αδειάζουμε τη μαρέγκα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.

Με μια σπάτουλα απλώνουμε τη μαρέγκα μέχρι να καλύψουμε όλο τον κύκλο. Ψήνουμε για 40’. Βγάζουμε τη λαμαρίνα από τον φούρνο και βάζουμε τη βάση σε μια σχάρα να κρυώσει.

Για την κρέμα κάστανου: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί. Βάζουμε σε ένα μπολ τον πουρέ κάστανου και δουλεύουμε με το σύρμα μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές της σούπας σαντιγί και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί με τον πουρέ και να τον μαλακώσει.

Προσθέτουμε σε δόσεις την υπόλοιπη σαντιγί, ανακατεύουμε με σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η βάση.

Βάζουμε τη βάση σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε πάνω της την κρέμα κάστανο και απλώνουμε, δημιουργώντας ακανόνιστα σχήματα με μικρές κορυφές. Σκορπίζουμε τα σμέουρα και τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.