Βυσσινάδα σπιτική
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά
Για 2 λίτρα συμπυκνωμένο χυμό
ΥΛΙΚΑ
2 ½ κιλά βύσσινα
3 κιλά ζάχαρη περίπου
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένετε τα βύσσινα και αφαιρείτε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο. Τα ρίχνετε στο μπλέντερ και τα χτυπάτε για λίγο, μέχρι να γίνουν πουρές. Βάζετε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα με καπάκι και τον αφήνετε στο ψυγείο 24 ώρες.
Πλένετε τα βύσσινα και αφαιρείτε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο. Τα ρίχνετε στο μπλέντερ και τα χτυπάτε για λίγο, μέχρι να γίνουν πουρές. Βάζετε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα με καπάκι και τον αφήνετε στο ψυγείο 24 ώρες.
Περνάτε τον πουρέ από ψιλό σουρωτήρι, πατώντας καλά με ξύλινη κουτάλα για να στραγγίσει και να βγει όλος ο χυμός των βύσσινων.
Βάζετε το χυμό στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη. (Η αναλογία θα πρέπει να είναι 1 φλιτζάνι χυμός για ½ κιλό ζάχαρη). Ανακατεύετε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, να δέσει ελαφρά. Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Το βάζετε σε γυάλινα μπουκάλια, κλείνετε το καπάκι και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρετε σε ποτήρια, βάζοντας 2 κουταλιές σιρόπι και αραιώνετε με νερό.