Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Για 2 ½ λίτρα
ΥΛΙΚΑ
400γρ. αμύγδαλα
Μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Ζεματάτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό για μερικά λεπτά. Τα ξεφλουδίζετε και τα κοπανάτε στο γουδί ή στο multi, προσθέτοντας, τις σταγόνες πικραμύγδαλου, 3 κουταλιές ζάχαρη και 4 κουταλιές νερό, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Ζεματάτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό για μερικά λεπτά. Τα ξεφλουδίζετε και τα κοπανάτε στο γουδί ή στο multi, προσθέτοντας, τις σταγόνες πικραμύγδαλου, 3 κουταλιές ζάχαρη και 4 κουταλιές νερό, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Βράζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Προσθέτετε στο σιρόπι την αλοιφή των αμυγδάλων και τα βράζετε για 10 λεπτά ακόμη. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Το περνάτε από σουρωτήρι στρωμένο με γάζα. Στύβετε σφιχτά τη γάζα, μέχρι να στραγγίξουν τα αμύγδαλα.
Όταν κρυώσει τελείως η σουμάδα, την μοιράζετε σε καθαρά γυάλινα μπουκάλια με καπάκι. Σερβίρετε τη σουμάδα σε ψηλά ποτήρια, αραιωμένη με παγωμένο νερό ή ανθρακούχο φυσικό νερό, υπολογίζοντας για κάθε ποτήρι 3 κουταλιές σούπας σουμάδα.