Ταούκ κιοκσού
Χρόνος προετοιμασίες 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρυζάλευρο
2 ½ κιλά γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
στήθος μιας κότας βρασμένης
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
κανέλα
2 ½ κιλά γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
στήθος μιας κότας βρασμένης
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Εκτέλεση
Βράζουμε μια κότα, με πολύ λίγο αλάτι. Τη βάζουμε σε κρύο νερό και την αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε όλα τα άσπρα ψαχνά από το στήθος της, τα ξαίνουμε, να γίνουν σαν κλωστές, και τα ρίχνουμε σε κρύο γάλα.
Βάζουμε σε λεκάνη, με άφθονο νερό, το ρυζάλευρο, για 12’-15’ λεπτά, να κατασταλάξει. Χύνουμε προσεκτικά το νερό και μένει το ρυζάλευρο σαν πηλός.
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρυζάλευρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, με ξύλινη σπάτουλα, για να μην πιάσει. Όταν πήξει κάπως, ρίχνουμε τα ψαχνά της κότας και, αφού πάρει μερικές βράσεις ακόμα η κρέμα, την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε στα πιάτα, περιχύνοντας το καθένα με μια κουταλιά ανθόνερο και πασπαλίζοντας τα με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Βάζουμε σε λεκάνη, με άφθονο νερό, το ρυζάλευρο, για 12’-15’ λεπτά, να κατασταλάξει. Χύνουμε προσεκτικά το νερό και μένει το ρυζάλευρο σαν πηλός.
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρυζάλευρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, με ξύλινη σπάτουλα, για να μην πιάσει. Όταν πήξει κάπως, ρίχνουμε τα ψαχνά της κότας και, αφού πάρει μερικές βράσεις ακόμα η κρέμα, την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε στα πιάτα, περιχύνοντας το καθένα με μια κουταλιά ανθόνερο και πασπαλίζοντας τα με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ