Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ινδονησιακή σαλάτα


Ινδονησιακή σαλάτα


Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 4 άτομα
  

Υλικά
¼ φλιτζανιού φιστικέλαιο
375γρ. σκληρό τόφου στραγγισμένο και κομμένο
½ μικρό κινέζικο λάχανο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη γλυκοπατάτα
150γρ. μπιζελάκια μανζ-του
1 ½ φλιτζάνι βλαστάρια σόγιας
4 αβγά βρασμένα σφιχτά κομμένα στα 4
1 αγγούρι κομμένο σε χοντρές λωρίδες
¼ φλιτζανιού φρέσκος κόριανδρος
Για τη σάλτσα φιστικιού
¾ φλιτζανιού ανάλατα ψημένα φιστίκια
1 ¼ φλιτζάνια γάλα ινδοκάρυδου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¼ φλιτζανιού μαλακό φυστικοβούτυρο
2 κουταλιές σούπας σάλτσα ψαριού
1 κουταλάκι γλυκού σαμπάλ σελέκ*
2 κουταλάκια ζάχαρη

Εκτέλεση
Ζεστάνετε 2 κουταλιές από το λάδι σε αντικολλητικό σκεύος και τηγανίστε το τόφου ώσπου να ροδίσει. Στραγγίστε το σε απορροφητικό χαρτί. Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο σκεύος και σωτάρετε το λάχανο ώσπου να μαραθεί. Αφήστε να κρυώσει. Κόψτε τη γλυκοπατάτα σε μακριές λεπτές λωρίδες. Βράστε στο νερό, στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων χωριστά την πατάτα και τα μπιζελάκια, ώσπου να μαλακώσουν.Σουρώστε τα, ξεπλύνετε με κρύο νερό και στραγγίστε τα. 
Ετοιμάστε τη σάλτσα φιστικιού, χτυπώντας στο μπλέντερ τα φιστίκια ώσπου να σπάσουν. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Σερβίρετε απλώνοντας τη γλυκοπατάτα σε πιατέλα, την περιχύνετε με τη σάλτσα φιστικιού και επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα λαχανικά, τα αβγά, το τόφου και τη σάλτσα φιστικιού. Ρίξτε από πάνω τον κορίανδρο.

 *Σαμπάλ σελέκ είναι ινδονησιακή πάστα από αλεσμένη καυτερή πιπεριά. 


Πηγή: 50 επιλεγμένες συνταγές για σαλάτες, εκδ. Μάλλιαρης παιδεία