Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αγκινάρες άγριες με ρύζι και πατάτες




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Για 4 άτομα
Συνταγή Ιθάκης

Υλικά
8 άγριες αγκινάρες
4 σκόρδα φρέσκα
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
4 πατάτες μέτριες
3 κλωνάρια μάραθο
Λίγα φύλλα μαντζουράνα
250γρ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπας αλεύρι
Λεμόνια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε στη λεκάνη με νερό, λεμόνι, αλάτι και αλεύρι. Στη συνέχεια, στην κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και μαζί τις τρυφερές ουρές. Προσθέτουμε το μάραθο, τη μαντζουράνα και αυτά ψιλοκομμένα, και όταν ροδίσουν ελαφρά στο λάδι, στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις ροδίζουμε και αυτές.
Ρίχνουμε λίγο νερό, αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε φετούλες, αλάτι, πιπέρι και αν χρειαστεί λίγο νερό. Όταν κοντεύουν να βράσουν ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και λίγο χλιαρό νερό. Βράζουμε ακόμα 15 λεπτά και φροντίζουμε να μείνουν μόνο με το λαδάκι τους.