Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Κοτόπουλο γεμιστό με λιαστές ντομάτες και μανιτάρια





Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 55 λεπτά
Για 4 άτομα
Συνταγή Εβραϊκή


Υλικά
4 ολόκληρα στήθη κοτόπουλο με την πέτσα τους.
Για τη μαρινάτα
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
½ φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας λάδι
Για τη γέμιση
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο)
3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες στο λάδι, ψιλοκομμένες
4 κουτ. σούπας λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο)
3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες στο λάδι, ψιλοκομμένες
4 κουτ. σούπας λάδι
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Χτυπάμε τα στήθη να πλατύνουν και τα βάζουμε στη μαρινάτα για 2 ώρες. Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα υλικά της γέμισης. Βάζουμε τα στήθη επάνω σε αλουμινόχαρτο, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να ακουμπούν οι άκρες τους. Απλώνουμε τη γέμιση επάνω στα στήθη και, με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου, τυλίγουμε σε ρολό.
Δένουμε το ρολό με σπάγκο και το ψήνουμε σκεπασμένο στους 200ο C, για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε φέτες. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε το βούτυρο σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και τις ντομάτες για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το ρολό κοτόπουλο με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με ρύζι.


Πηγή: Βιβλίο «Μεσογειακή και διεθνής κουζίνα», εκδ. Sussaeta