Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ταρτάκια γεμιστά με γαρίδες (Empadinhas)


Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 20 κομμάτια
Βραζιλιάνικη συνταγή



Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
2 αυγά
1 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
Ελάχιστο αλάτι
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 3 κουτ. σούπας νερό
700γρ. γαρίδες μεσαίες, φρέσκες, καθαρισμένες και κομμένες στα 3
200γρ. αρακάς, βρασμένος και στραγγισμένος
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. σούπας ξερό
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
10 ελιές πράσινες, ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι καγιέν



Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ, ώσπου να αφρατέψει ελαφρώς και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το αλεύρι. Χτυπάμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέσα σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά, προσέχοντας μην μαυρίσει το σκόρδο, γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε τον πελτέ και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε τον αρακά και κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε το θυμάρι, το χυμό λεμονιού, τις ελιές, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι νερουλό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη  τη ζύμη σε πάχος 2.5 χιλιοστών. Χρησιμοποιώντας κουπ πάτ ή πιατάκια του τσαγιού λίγο μεγαλύτερα από τα φορμάκια, κόβουμε 20 δίσκους ζύμης και ντύνουμε εσωτερικά τα φορμάκια, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κρατάμε τα περισσεύματα της ζύμης στην άκρη.
Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα της γαρίδας. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο με το ίδιο πάχος. Χρησιμοποιώντας τώρα ένα πιατάκι του καφέ, κόβουμε άλλους 20 δίσκους ζύμης για να σκεπάσουμε τα ταρτάκια, πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα μας. Αλείφουμε τα ταρτάκια με το χτυπημένο αυγό, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος»