Χρόνος
προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος
μαγειρέματος 20 λεπτά
Χρόνος
αναμονής 6 ώρες
Για
6 άτομα
Τα pinchos morunos είναι πικάντικα χοιρινά σουβλάκια
Υλικά
300γρ. φιλέτο χοιρινό, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα aioli
2 κρόκους αυγών
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
2 γλυκοκαυτερές πιπερίτσες από βαζάκι, πολτοποιημένες
100ml. ελαιόλαδο
500ml. σπορέλαιο
2 κουτ. γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ 3 κουταλιές της σούπας
ελαιόλαδο με το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το ξίδι. Προσθέτετε τις μπουκίτσες
του χοιρινού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά τα υλικά. Καλύπτετε το
σκεύος και αφήνετε το χοιρινό να μαριναριστεί για 6 ώρες.
Χτυπάτε στο μπλέντερ τους κρόκους των αυγών με τη
μουστάρδα, το ξίδι, το χυμό λεμονιού και τον πολτό από τις πιπεριές. Προσθέτετε
λίγο ζεστό νερό, χτυπάτε λίγο ακόμα και ύστερα αρχίζετε να προσθέτετε σιγά σιγά
αλλά σε συνεχή ροή, αρχικά τα 100ml. ελαιόλαδο και μετά το σπορέλαιο,
με το μπλέντερ πάντα σε λειτουργία. Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας και
κρατάτε το aioli δροσερό.
Περνάτε τους κύβους χοιρινού σε ξύλινα καλαμάκια, αφού
πρώτα τα έχετε αφήσει 20 λεπτά σε νερό να μουλιάσουν, και τα ψήνετε στο γκριλ ή
στο μπάρμπεκιου και από τις 2 πλευρές μέχρι να ψηθούν καλά. Τα αφήνετε να
σταθούν 2 λεπτά και μετά τα ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού.
Μοιράζετε τα σουβλάκια στα πιάτα συνοδεύοντας στο πλάι
με τη σάλτσα aioli σαν ντιπ και με πράσινη σαλάτα.
Πηγή: Περιοδικό
«Olive», Ιωάννα Σταμούλου