Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τάρτα μήλο, αχλάδι, σοκολάτα



Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 8 άτομα



 Υλικά για τη ζύμη
300γρ. βούτυρο φρέσκο
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 αβγά
4 – 5 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση
3 μήλα κόκκινα, ώριμα
4 αχλάδια ώριμα
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλιτζ. γάλα
3 κουτ. σούπας ζάχαρη για τα μήλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη για τη σοκολάτα


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν και το μείγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε ρίχνουμε τα αβγά και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για 10’. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο 3 πόντους μεγαλύτερο από τον πάτο της φόρμας μας. Προτού τοποθετήσουμε τη ζύμη στη φόρμα τη βουτυρώνουμε.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενής πολτός. Τον αδειάζουμε μέσα στην τάρτα απλώνοντας τον να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε λεπτές φετούλες. Τα απλώνουμε επάνω στον πολτό του μήλου να καλύψουν όλη την επιφάνεια της τάρτας. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Όταν αρχίσει να αχνίζει και προτού πάρει βράση ρίχνουμε το γάλα μέσα στην σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αδειάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στα αχλάδια. Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο στους 180ο C για 40’ περίπου.



Πηγή: Περιοδικό «Olive» - Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης