Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιτα Πολίτικη




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 1 μεγάλη βασιλόπιτα


Υλικά
100γρ. μαγιά
230γρ. γάλα
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400γρ. ζάχαρη
320γρ. βούτυρο
8 αυγά
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Μερικά ολόκληρα αμύγδαλα ασπρισμένα
Μαύρο σουσάμι
1 κρόκο αυγού για άλειμμα



Εκτέλεση

Ζεστάνετε λίγο από το γάλα, διαλύστε σ’αυτό τη μαγιά και ανακατέψτε το με 5 κουταλιές από το αλεύρι. Αφήστε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Ανακατέψτε σε μια μικρή κατσαρόλα 250γρ. από το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το μαχλέπι και τη μισή μαστίχα. Βάλτε να ζεσταθούν ανακατεύοντας τα καλά και προσέχοντας να μη σας κολλήσει η μαστίχα.
Αδειάστε το αλεύρι στη λεκάνη που θα γίνει το ζύμωμα και προσθέστε το μισό από το μείγμα των υλικών. Αρχίστε να ζυμώνετε. Σε ένα μπολ δίπλα σας έχετε λιωμένο το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίξτε στη ζύμη και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίστε να ζυμώνετε βρέχοντας τα χέρια σας στο βούτυρο. Όταν τελειώσει το ζύμωμα, η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή ούτε μαλακή. Γι’αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι.
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος ώσπου να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει αρκετά βάλτε τη σε μεγάλο στρογγυλό ταψί, αλείψτε την επιφάνειά της με τον κρόκο του αυγού, «γράψτε» με τα ολόκληρα αμύγδαλα το έτος και πασπαλίστε την με την υπόλοιπη μαστίχα και το μαύρο σουσάμι. Ψήστε για περίπου 1 ώρα στους 200ο C, πάνω κάτω, σκεπάζοντας την ώστε να μην αρπάξει από πάνω, και καλή χρονιά.