Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα τυλιγμένο σε σφολιάτα






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Για μπουφέ 8 μερίδες

Υλικά
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα ψαρονέφρια (400γρ. περίπου το καθένα)
7 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια
7 βερίκοκα ξερά
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη
1/3 κούπας κονιάκ
1 φύλλο σφολιάτας
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Βάλτε σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι το λάδι, να ζεσταθεί. Περάστε ένα μαχαίρι στο κέντρο, σε όλο το μήκος των φιλέτων, στριφογυρίζοντας το, να σχηματιστεί άνοιγμα. Μπήξτε εναλλάξ βερίκοκα και δαμάσκηνα στο άνοιγμα που δημιουργήσατε. Αλατοπιπερώστε και τρίψτε με το σκόρδο τα φιλέτα. Σοτάρετε τα καλά, να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και σβήστε τα με το κονιάκ, βράζοντας δυνατά για 3 λεπτά.
Αφήστε τα να κρυώσουν και στραγγίστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να φύγει η περίσσεια του λαδιού. Ανοίξτε τη σφολιάτα και κόψτε την κατά πλάτος στη μέση. Τυλίξτε τα φιλέτα με τη σφολιάτα σχηματίζοντας δύο ρολά. Καλύψτε τα με λαδόκολλα και έπειτα με πλαστική μεμβράνη. Στο σημείο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, ώσπου να τα χρειαστείτε.
Για να τα ψήσετε, ξεπαγώστε τα, κόψτε δεξιά και αριστερά την σφολιάτα που περισσεύει, ανοίξτε τη σε φυλλαράκια και φτιάξτε φιογκάκια. Κολλήστε τα με λίγο νερό στην επιφάνεια των δύο ρολών και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 210ο C, για 15 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180ο C, και συνεχίστε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε τα ζεστά. 



Πηγή: Περιοδικό «Real Food»