Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΗΘΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟ




Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα & 30’
Για 6 άτομα


 ΥΛΙΚΑ:

1 ολόκληρο στήθος γαλοπούλας χωρίς κόκαλο (τα 2 στήθη ενωμένα μαζί με το δέρμα ή 2 στήθη)
30 φέτες μπέικον
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
30γρ. βούτυρο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
150γρ. σύγκλινο κομμένο σε κυβάκια
75γρ. κουκουνάρι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
100γρ. φρυγανιά τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
300ml. Λευκό κρασί
500ml. Ζωμό κότας
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1-2 κουτ.σούπας κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό
Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Σε ένα ατικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το σύγκλινο με το ελαιόλαδο για 2’ και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για άλλα 2’, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στη γέμιση τα κουκουνάρια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαϊντανό, το φασκόμηλο και τη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνουμε.
Αν δεν έχουμε ολόκληρο το στήθος, μπορούμε να τοποθετήσουμε δύο στήθη το ένα δίπλα στο άλλο και να κάνουμε το ίδιο. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα ανάμεσα σε 2 φύλλα πλαστικής μεμβράνης και τη χτυπάμε για να απλώσει και να λεπτύνει. Θα πρέπει στο τέλος να έχουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι γαλοπούλας.
Σε ένα άλλο πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε πάνω τις φέτες του μπέικον και πάνω σε αυτές τοποθετούμε τη γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε από πάνω τη γέμιση. Τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε ρολό και την τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε τη γαλοπούλα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
Τα τελευταία 15’ του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Η γαλοπούλα θα κρατήσει το σχήμα της. Όταν είναι έτοιμη την τοποθετούμε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζουμε και την ξαναβάζουμε σε κλειστό φούρνο.
Στο ζεστό ταψί ρίχνουμε το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο του. Κατόπιν, μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί από το ταψί, προσθέτουμε το ζωμό και το χυμό πορτοκάλι και βράζουμε για 20’. Δένουμε τη σάλτσα με λίγο κορνφλάουρ και τη σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα.

Πηγή: Περιοδικό «OLIVE», ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ