Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ






Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος ψησίματος: 45’
Για 6 άτομα





ΥΛΙΚΑ:
1 πακ. σπαγγέτι
3 κεφαλάκια μοτσαρέλα σε φέτες
600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και στυμμένο, μόνο την ψίχα
1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό, τριμμένο
1 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
Λίγο λάδι για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
600γρ. ντομάτα κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 φλιτζ. Ελαιόλαδο
Βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλ ντέντε. Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το κεφαλοτύρι, το ψωμί, το βασιλικό, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε για 5’. Ύστερα πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες στο μέγεθος ενός καρυδιού.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το λάδι και τοποθετούμε μια δόση κεφτεδάκια, πιέζοντας τα λίγο να πλατύνουν ελαφρά. Τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά και τα βγάζουμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανιστούν όλα τα κεφτεδάκια.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 2’ να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε το φρέσκο βασιλικό και τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις μαζί. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κεφτεδάκια από τη σάλτσα. Ρίχνουμε στη σάλτσα το στραγγισμένο σπαγγέτι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Κάνουμε μια στρώση με σπαγγέτι σε 6 πήλινα ατομικά γιουβετσάκια ή σε 1 μεγάλο. Τοποθετούμε από πάνω 3 κεφτεδάκια κομμένα στη μέση και σκεπάζουμε με μια στρώση από φέτες μοτσαρέλας. Κάνουμε δεύτερη στρώση από σπαγγέτι και κεφτεδάκια και τελειώνουμε με φέτες μοτσαρέλας. Ψήνουμε για 10’ περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε.

Πηγή: Περιοδικό «OLIVE» ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ