Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Πανακότα με κορν φλέικς

 




Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα + 3 ώρες ψύξη

Χρόνος μαγειρέματος 43’

Για 10 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

150γρ. κορν φλέικς

700ml. γάλα πλήρες

40γρ. φιστίκια ανάλατα, ψιλοκομμένα

50γρ. βούτυρο ανάλατο

25γρ. μέλι

½ κουτ. Γλυκού θαλασσινό αλάτι

2 κουτ. Σούπας ζελατίνη σε σκόνη

60γρ. καστανή ζάχαρη

½ κουτ. Γλυκού φυτικό λάδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα. Απλώνουμε 80γρ. κορν φλέικς σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 18 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια μεγάλη κανάτα ανακατεύουμε το γάλα, τα μισά κορν φλέικς και αφήνουμε να εμποτιστούν για 30’.

Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 140ο C στον αέρα. Βάζουμε τα υπόλοιπα κορν φλέικς σε ένα μπολ, τα θρυμματίζουμε και ανακατεύουμε με τα φιστίκια. Βάζουμε το βούτυρο και το μέλι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύουμε για 5’, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το περιχύνουμε με το μίγμα των κορν φλέικς και ξηρών καρπών. Ρίχνουμε από πάνω ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για 25’, μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Μόλις το γάλα έχει εμποτίσει τα κορν φλέικς, σουρώνουμε με 1 λεπτή σίτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να βγάλουν όλο το υγρό. Τοποθετούμε τη ζελατίνη ομοιόμορφα επάνω στο γάλα και αφήνουμε να μαλακώσει για 5’ μέχρι η ζελατίνη να γίνει ρευστή και να αρχίσει να διαλύεται. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με την καστανή ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, χωρίς να βράσει το γάλα. Μόλις η ζελατίνη και η ζάχαρη διαλυθούν τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύομε μαζί με μια πρέζα αλάτι.

Λαδώνουμε ελαφρώς το εσωτερικό από 4 μπολάκια των 150ml. και μοιράζουμε την κρέμα. Την αφήνουμε για 3 ώρες στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε τις κρέμες πανακότα σε πιάτα και ρίχνουμε από πάνω τις νιφάδες κορν φλέικς και ξηρών καρπών.

 

Πηγή: Nadine Brown «Περιοδικό Olive»