Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Λαχανικά Ογκρατέν

 

Λαχανικά Ογκρατέν


Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα

Για 6 άτομα

 ΥΛΙΚΑ

4 τορτίγες

Λάδι για τηγάνισμα

2 κούπες μαλακιά γραβιέρα τριμμένη

Για τη σάλτσα ντομάτας

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα

Αλάτι και πιπέρι

Για το μίγμα των λαχανικών

¼ κούπας μαργαρίνη

1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες

¼ κούπας πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

¼ κούπας κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

½ κούπα νερό

1 μέτριο καρότο, κομμένο σε φέτες

200γρ. φουντίτσες μπρόκολο

¼ κούπας καλαμπόκι κατεψυγμένο

¼ κούπας μανιτάρια κομμένα σε φέτες

20 σταγόνες tabasco

½ κούπα κρέμα γάλακτος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα τηγάνι, όπου σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 5’. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το μίγμα των λαχανικών. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές για 5’. Ρίχνουμε μέσα το νερό, τα καρότα και το μπρόκολο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα μανιτάρια και το tabasco και ανακατεύουμε για 5’ λεπτά επάνω στη φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και όταν κρυώσουν ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι αρκετό λάδι και τηγανίζουμε τις τορτίγες. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και στρώνουμε στον πάτο λίγο από μίγμα των λαχανικών. Καλύπτουμε με τις μισές τορτίγες και περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, καλύπτουμε με το μισό τριμμένο τυρί και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις και τελειώνουμε με μια στρώση τυριού.

Ψήνουμε το ογκρατέν λαχανικών για 40’ στους 180ο C. Πριν  το σερβίρουμε το αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 10’.

 

Πηγή: ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ «Οι 10 καλύτερες συνταγές μου»