Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Τηγανίτες με κολοκύθα


Τηγανίτες με κολοκύθα



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 12 τηγανίτες



Υλικά
1 φλ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού baking powder
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
1 φλιτζ. ξινόγαλα
1/3 φλιτζ. βρασμένη κολοκύθα
Σιρόπι σφένδαμου
Κομμένα φρούτα εποχής


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα αβγά, το ξινόγαλο και την κολοκύθα.
Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Βάζουμε 1 μεγάλη κουταλιά από το χυλό και ψήνουμε για 1 – 2 λεπτά. Γυρνάμε την τηγανίτα και ψήνουμε για ακόμα 1 λεπτό. Επαναλαμβάνουμε και με τον υπόλοιπο χυλό.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με σιρόπι σφένδαμου ή μέλι και φρούτα εποχής.

Πηγή: Περιοδικό «Parents - 2011»

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Μοσχιοί με μουστάρδα και κάππαρη


Μοσχιοί με μουστάρδα και κάππαρη



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 8 άτομα



Υλικά
2 κιλά μοσχιούς ή χταπόδι (πλυμένους και καθαρισμένους)
5 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας κόκκους μαύρο πιπέρι
1 φλιτζ. του καφέ ξίδι
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
4 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
½ φλιτζ. κάππαρη



Εκτέλεση
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζουμε άδεια πάνω στο μάτι. Τη ζεσταίνουμε καλά ενώ είναι ακόμα άδεια. Ρίχνουμε μέσα τις σκελίδες σκόρδου, τους κόκκους πιπεριού και τους πλυμένους μοσχιούς. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τους μοσχιούς να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Σε  10’ περίπου ρίχνουμε το ξύδι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10’ περίπου ακόμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα τριμμένα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να μαλακώσουν οι μοσχιοί. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, την κάππαρη, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10’ ακόμα.
Σερβίρουμε τους μοσχιούς ζεστούς και συνοδεύουμε με λίγο ρύζι basmati ή φάβα. 

Πηγή: Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης. «Περιοδικό «Olive»

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Μπιφτέκια με αράπικα φιστίκια


Μπιφτέκια με αράπικα φιστίκια



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 50 λεπτά
Για 6 άτομα

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018


Σουβλάκια από χτένια και φιλέτο ψαριού

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά
Θερμίδες ανά μερίδα: 239kcal/32γρ.πρωτ., 8γρ.λιπ, 9γρ.υδατ.
Για 4 άτομα